Adoptieprocedure NL

Om een klein beetje een idee te geven van de adoptieprocedure staat hieronder het algemene stappenplan. Daaronder volgt een uitgebreidere toelichting op de adoptieprocedure voor deelbemiddeling, ook wel het zelfdoentraject genoemd.

De adoptieprocedure in 9 stappen:

1. Indienen van de aanvraag bij Stichting Adoptievoorzieningen
2. Toelating tot de procedure door Stichting Adoptievoorzieningen
3. Voorlichtingsbijeenkomsten door Stichting Adoptievoorzieningen
4. Gezinsonderzoek door Ministerie van Justitie
5. Verlening beginseltoestemming door Ministerie van Justitie
6. Kiezen voor volledige of deelbemiddeling
7. Voorstel van een adoptiekindprocedure
8. Aankomst van het kind in het gezin
9. Aanmelden van het kind bij officiële instanties

Wat is deelbemiddeling?

Adoptie via deelbemiddeling houdt in dat stellen en alleenstaanden die willen adopteren, dat doen via een eigen contact in het buitenland. Om dat te mogen doen zijn er twee harde eisen:

  1. De asprirant-ouders beschikken over een geldige beginseltoestemming
  2. Het contact in het buitenland moet zijn goedgekeurd door een vergunninghouder

De vergunninghouder heeft de taak om de zuiverheid en zorgvuldigheid van alle organisaties en personen die bij de adoptieprocedure betrokken zijn te onderzoeken.

Waarom deelbemiddeling?

De reden om te kiezen voor een adoptieprocedure via deelbemiddeling is voor iedereen verschillend. Het kan zijn dat mensen graag een kind willen adopteren uit een land waar geen vergunninghouder actief is. Een andere reden is dat ze de behoefte voelen om een actieve rol te spelen in de adoptieprocedure.De meeste stellen en alleenstaanden die kiezen voor deelbemiddeling doen dat, omdat er simpelweg geen andere mogelijkheid is.

Homostellen zijn bijvoorbeeld aangewezen op de VS omdat ze in geen enkel ander land in aanmerking komen voor adoptie. Maar ook wijzelf kunnen/mogen alleen adopteren uit de VS. Voor alle andere landen zijn of de wachttijden te lang, waardoor we de maximum leeftijd overschrijden of het land van herkomst stelt eisen aan geloof en burgerlijke staat, waaraan wij niet kunnen voldoen.

Open Adoptie

Adoptie van een Amerikaans kindje betekent automatisch open adoptie. Dat betekent dat de biologische moeder (eigenlijk de ouders, maar de vader is vaak niet in beeld) zelf de ouders aan wie ze haar kindje wil afstaan kan uitkiezen. Wanneer er een zogeheten match is, moet deze eerst worden goedgekeurd door het Ministerie van Justitie op advies van de vergunninghouder. Dat is dezelfde vergunninghouder die eerder in de adoptieprocedure het Amerikaanse contact heeft gecontroleerd. Als dat allemaal in orde is, mogen de aspirant-adoptieouders afreizen.

Advertenties
%d bloggers liken dit: