Over ons

Wij zijn een ongewenst kinderloos stel dat graag een kindje wil adopteren uit de Verenigde Staten. Waarom de VS? Dat is een lang verhaal, maar het komt erop neer dat er voor ons geen andere mogelijkheden zijn. Drie jaar lang zijn we bezig geweest met voorlichtingsbijeenkomsten, gezinsonderzoeken, formulieren invullen en meer. Eind vorig jaar kregen we het groene licht en kon het grote wachten (op een voorstel) beginnen.

Deelbemiddeling dreigt afgeschaft te worden

Inmiddels dreigt het toch anders te lopen. De regering overweegt namelijk adoptie via deelbemiddeling af te schaffen en in de aanloop tot die beslissing de regels aan te scherpen. In het belang van het kind is het vanaf nu noodzakelijk dat een kind eerst 60 dagen in pleegzorg wordt opgenomen, voordat een kindje wordt “vrijgegeven” voor adoptie. Andere Europese landen leggen deze regels niet op aan de VS, waardoor een biologische moeder waarschijnlijk kiest voor een ander land.

Teleurgesteld en verbaasd

Eerlijk gezegd zijn wij er geeneens kwaad meer over, eerder diep teleurgesteld en erg verbaasd. Daarom hebben wij besloten dit anonieme weblog te starten over deelbemiddeling in adoptie en dan met name uit de VS. We maken onszelf liever nog niet bekend, omdat we van verschillende kanten horen dat openlijk de adoptieprocedure bespreken kan leiden tot een negatief advies wanneer er een voorstel is.Met dit weblog willen wij een ruimte bieden waar gediscussieerd kan worden over onder meer:

 • De concrete effecten van het nieuwe beleid ten aanzien van deelbemiddeling;
 • De criteria voor het begrip “in het belang van het kind”;
 • Hoe het kan dat belanghebbende organisaties beleidsbepalende adviezen kan geven aan een Ministerie (corporatisme);
 • Waarom adoptie en deelbemiddeling resorteren onder het Ministerie van Justitie icm het Ministerie van Buitenlandze Zaken en niet onder het Ministerie van Jeud en Gezin;
 • Waarom de Nederlandse regering denkt haar normen en waarden te kunnen “opdringen” aan de VS;
 • Waarom er nog geen Europese regelgeving is op het gebied van adoptie en deelbemiddeling, waardoor er een rechtsongelijkheid kan ontstaan;
 • Waarom dit in een land als Nederland, niet in allle openheid kan worden besproken.
Advertenties

Responses

 1. Ik ben erg benieuwd naar jullie stand van zaken. Wij overwegen ook adoptie uit de VS. Misschien wil je ons mailen?

 2. Hallo,
  Ook wij zijn ons aan het orienteren m.b.t. adoptie VS. Hoever zijn jullie? Graag komen wij in contact met jullie via mail.
  Sandra, wil jij ons ook mailen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: