Gepost door: adoptieblog | mei 28, 2009

Niet alleen homo-stellen de dupe

Het mogelijk  afschaffen van adoptie via deelbemiddeling krijgt steeds meer media-aandacht. Daar zijn wij als adoptieblog natuurlijk ontzettend blij mee. De meeste media belichten het onderwerp vanuit homo-en lesbostellen die niet meer kunnen adopteren vanuit de VS. Ook een politieke partij kiest in haar standpunt voor die invalshoek (zie: Groen Links wil behoud deelbemiddeling voor homo-paren.)

Afschaffen deelbemiddeling is niet alleen voor VS

Maar de voornemens van de regering gaan verder dan alleen adoptie vanuit de VS en ze hebben niet alleen nadelige consequenties voor homo- en lesbo-koppels. Het voornemen van de regering is op te splitsen in twee aparte maatregelen:

1) Afschaffen van deelbemiddeling in het algemeen;
2) Aanscherpen van adoptieregels voor alleen de VS.

Punt 1 is in onze beleving nog veel kwalijker dan punt 2. Het haags adoptieverdrag biedt namelijk ruime mogelijkheden voor deelbemiddeling uit welk land dan ook. Die mogelijkheid wordt hierdoor ontnomen.

Deelbemiddeling zien wij als een middel om te proberen kinderen een betere toekomst te geven. Wat wij hebben ervaren met vergunninghouders is dat zij zich richten op 1 contact in een land en daardoor veel kinderen juist niet in aanmerking komen voor adoptie.

Deelbemiddeling in Zuid-Afrika niet mogelijk

Over Zuid-Afrika hoorden wij het volgende voorbeeld. De zuidafrikaanse regering heeft geen bezwaren tegen adoptie door alleenstaande, homo-stellen, ongetrouwde koppels of mensen zonder religieuze achtergrond. De vergunninghouder heeft slechts één contact in Zuid-Afrika, een organisatie die alleenstaande en mensen zonder geloofsovertuiging (katholiek) uitsluit. In Zuid-Afrika zijn ook organisaties die geen onderscheid maken op basis van samenlevingsvorm of religie, maar daar kun je niet terecht. De vergunninghouder heeft namelijk van het ministerie een exclusiviteitsrecht gekregen.

Objectievere beoordeling

Waar wij onder meer voor willen pleiten is voor een objectievere beoordeling van adoptieverzoeken, geredeneerd vanuit de behoeften van een kind. Niet vanuit de belangen van de vergunninghouder. Deze beoordeling kan, aan Nederlandse zijde,  het best worden uitgevoerd door bevoegde instanties als de kinderbescherming.

Advertenties

Responses

  1. voor alle duidelijkheid: GroenLinks is voor het behoud van deelbemiddeling, ook voor hetroparen. Wij zijn voor een zo open en transparant mogelijke vorm van adoptie en zijn erg blij dat ook homoparen en alleenstaanden door deze mogelijkheid kunnen adopteren.
    kirsten fröhlich
    Publieksvoorlichter Tweede Kamerfractie GroenLinks

  2. Dank voor de reactie. Naar aanleiding van het bericht op jullie site kregen we even die indruk. Maar gelukkig werd gisteren in het debat helemaal duidelijk waar het Groen Links om gaat. En dat is een doel dat wij zelf ook nastreven: zo open en transparant mogelijke adoptieprocedures.

    Adoptiebloggers

  3. goede start


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: