Gepost door: adoptieblog | mei 25, 2009

Deelbemiddeling een keuze?

In sommige media wordt de suggestie gewekt dat deelbemiddeling een zeer bewuste keuze is van mensen die even snel een kindje willen adopteren. Dat vinden wij erg kort door de bocht. In de eerste plaats is de procedure bij deelbemiddeling complexer en lastiger dan volledige bemiddeling. En bovendien is deelbemiddeling voor veel mensen geen keuze, maar de laatst overgebleven mogelijkheid.

Waarom deelbemiddeling?

Iedereen heeft zijn eigen redenen voor adoptie. Ons verhaal begint nadat we het medische traject, zonder resultaat, hebben afgesloten. Vervolgens meldden we ons aan bij de Stichting Adoptievoorzieningen. Tijdens het traject tot aan het verkrijgen van de beginseltoestemming (verklaring van het ministerie van Justitie dat je mag adopteren) vielen steeds meer landen af.

Doordat wij niet zijn getrouwd en niet praktiserend religieus valt het merendeel van de landen af. Binnen de adoptieprocedure via volledige bemiddeling zijn er twee landen die ongetrouwde stellen accepteren. Stichting Kind en Toekomst heeft echter de wachtlijst voor Nigeria gesloten in verband met lange wachttijden. Vanuit Lesotho komen zeer sporadisch kinderen. De regering van Lesotho heeft de indruk dat er van alles aand e hand is met adopties naar nederland. Daarom wachten zij eerst de resultaten af van een onderzoek daarnaar. Dat onderzoek moet overigens nog worden gestart.

Nog even overwogen wij om dan toch maar te trouwen. Totdat we erachter kwamen dat de meeste landen willen dat men minimaal 3 jaar is getrouwd. Pas na die drie jaar kun je worden toegevoegd aan een wachtlijst. De gemiddelde duur van wachtlijsten is 3 jaar. Dat is dus minimaal 6 jaar vanaf nu en dan hebben wij beide de maximumleeftijd om te adopteren overschreden.

Gelukkig werden wij door de Raad van Kinderbescherming tijdens het gezinsonderzoek gewezen op deelbemiddeling. Volgens de Kinderbescherming, die in opdracht van het ministerie van justitie de gezinsonderzoeken uitvoert, was en is deelbemiddeling voor ons de enige optie. Logisch dat we daarvoor kozen dachten we.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: