Gepost door: adoptieblog | mei 14, 2009

Deelbemiddeling moet blijven!

www.deelbemiddelingmoetblijven.nl

Op 11 juni wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over adoptie via deelbemiddeling. Het voorstel van het kabinet is deze mogelijkheid af te schaffen en met terugwekende kracht een flink aantal aspirant adoptief oudere te duperen. Om dit tegen te houden is de petitie www.deelbemiddelingmoetblijven.nl opgezet.

Hieronder de tekst van de petitie:

Wij, (Aspirant-) Adoptieouders constateren de minister van Justitie deelbemiddeling gaat afschaffen en procedures gaat verscherpen waardoor het onmogelijk wordt kinderen via deelbemiddeling te adopteren uit voornamelijk de VS. Met deze maatregel worden vele (aspirant-) adoptieouders getroffen, voor wie adoptie via de VS de enige/laatste mogelijkheid is (alleenstaanden en hetero- èn homo stellen). Daarnaast worden er vele (aspirant-) adoptieouders, die al vóór de ratificatie van het Haags Adoptie Verdrag door de VS in bezit waren van hun beginseltoestemming èn die reeds toestemming hebben ontvangen van de Minister voor deelbemiddeling VS, de dupe van deze maatregelen.

Volgens het Haags Adoptie Verdrag is het zoeken naar een adoptie contact in het buitenland en daarmee contact onderhouden wel degelijk toegestaan. Er wordt al jaren gewerkt met veelal dezelfde bureaus die ook in de Verenigde Staten aan strenge eisen moeten voldoen. Tot nu toe zijn er geen misstanden geweest met betrekking tot deze contacten. Deze bureaus zetten zich ook in op het gebied van sociaal werk voor de biologische moeder.

Hoewel jonge blanke kinderen in het algemeen prima te plaatsen zijn in de VS, zijn African-American en bi-racial kinderen dat niet. Uit recentelijk gepubliceerd onderzoek uit de VS is naar voren gekomen dat African American kinderen oververtegenwoordigd zijn in nationale pleegzorg, lange tijd moeten wachten op een permanente plaatsing en op een veel latere leeftijd de institutionele zorg verlaten. Dit is natuurlijk allemaal niet in het belang van het kind.

Op het moment dat er wordt gekeken naar nationale plaatsing in de VS, wordt het kind in tijdelijke pleegzorg geplaatst. Vaak in meerdere gezinnen of tehuizen. Hoe langer erop een permanent plaatsing wordt gewacht hoe langer het kind in een tijdelijke plaatsing blijft. De pleeggezinnen in de VS bestaan vaak uit meerdere kinderen (6 kinderen zijn geen uitzondering). Dit is ook in strijd met de uitgangspunten van het Haags Adoptie Verdrag.

Adopties uit de Verenigde Staten worden zeer goed gecontroleerd. Voordat een kindje naar Nederland komt is e.e.a. vier keer kritisch bekeken. Eerst wordt het contact door zowel Stichting Kind en Toekomst als door het Ministerie van Justitie gecontroleerd en als er een voorstel is, wordt ook dat door beiden gecontroleerd. Na plaatsing in Nederland worden er post-placement bezoeken afgelegd door de Raad van de Kinderbescherming alvorens de definitieve goedkeuring van de adoptie wordt uitgesproken. Er is dus ook controle na aankomst in Nederland. Bovendien zijn alle kosten van de adopties transparant. Er is precies bekend waar het geld naar toe gaat.

De huidige procedure voor adopties uit de Verenigde Staten is:
– controleerbaar
– transparant
– in het belang van het kind
– niet in strijd met het Haags Verdrag

Als Minister Hirsch Ballin zijn plannen doorzet en de directe verscherpte controle blijft handhaven, dan treft hij honderden adoptiestellen, waaronder onze vrienden/familieleden, die thans

in de procedure zijn om Afro Amerikaanse en/of bi-racial kinderen liefdevol op te nemen in hun gezin. Ook treft de Minister al die wachtende adoptie ouders, die voornemens zijn een kindje uit de VS te adopteren maar nu al worden tegengehouden vanwege toekomstige wetswijzigingen! De kinderen waarover wij hier spreken komen terecht in het Amerikaanse Fostercare systeem en zij zullen hun leven lang gebukt gaan onder de effecten die dit systeem op hen zal hebben!

Daarom geef ik mijn steun voor deze petitie!

Schaf deelbemiddeling niet af!!!

en verzoeken
u deze standpunten mee te nemen in het debat over adoptie en deelbemiddeling in het bijzonder.

www.deelbemiddelingmoetblijven.nl

Advertenties

Responses

 1. Er zijn miljoenen kinderen op de wereld, die een of beide ouders hebben verloren. Kinderen die niet door familie of bekenden kunnen worden opgevangen en in een tehuis terechtkomen. Kinderen die smachten naar een liefdevol gezin en een toekomst.

  Afschaffen van deelbemiddeling, ofwel enkel toestaan van volledige bemiddeling, betekent dat minder kinderen een warm gezin zullen kennen. Ook zullen kinderen uit landen waar de VGH zich niet op richten niet meer in aanmerking komen om op te groeien in een Nederlands gezin.

  Daarnaast blijven vele lieve mensen die graag voor deze kinderen zouden zorgen kinderloos.

  Het lijkt me dat dit alles niet de bedoeling kan zijn en een slechte uitleg is van ‘de rechten van het kind’.

  Ilse

 2. Moet blijven, zeker voor kinderen die anders dan een mooie toekomst mislopen.
  Er zijn zoveel mensen in Nederland die kinderen veel liefde en een mooie toekomst kunnen bieden.
  Dat mag niet verloren gaan of onmogelijk gemaakt worden.

 3. deelbemiddeling moet blijven!!!!!!!!!!!!!!!

  geef de kinderen een tweede kans.

 4. Als adoptiemoeder wil ik mijn ervaring delen..
  We hebben 2 hele lieve dochters geadopteerd. De oudste die al 6 jaar was (de jongste net 4 jaar geworden), had al in verschillende opvanghuizen verbleven. De jongste heeft hiervan gelukkig nog net niet teveel van meegekregen en heeft ook een ander karakter moet ik zeggen.
  De oudste heeft zo’n ernstige HECHTINGSSTOORNIS (die natuurlijk alle geadopteerden wel hebben, maar daar kun je redelijk vanaf komen mits je niet te oud bent), dat ze niet eens bij ons kon blijven wonen.
  Dus…mensen politici, hoe kunnen jullie uberhaubt denken dat het goed is voor de procedure en het kind dat het hierdoor langer in het land zit opgesloten, word aangetast en onherstelbaar verwond????
  Zo snel mogelijk een liefdevol nestje geven, ga jezelf maar na toen je kind was, en zie wat er terecht is gekomen van mijn 8 jarige dochter die elke dag zingend wakker word, en dat was natuurlijk niet zo in het begin. En de oudste van 10 jaar die in een jeugddorp moet wonen omdat ze grote mensen niet dichtbij kan hebben. Verdiept u zich eerst in het kind, de biologische moeder die recht heeft van spreken, en dan pas is uw menig van belang.
  Deelbemiddeling moet blijven en zo snel mogelijk verenigen met nieuwe ouders.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: